Het is alweer een tijdje geleden toen ik met deze trainer/coach in contact kwam. We raakte in gesprek over de manier van denken en kijken over sport, mentale aspecten en effecten daarvan.
Er waren veel raakvlakken en ik moet zeggen dat ik behoorlijk geïnspireerd raakte door zijn manier van doen en laten. Hij had een duidelijke visie over waar hij met zijn team heen wilde, wat er voor nodig was. Hij had mooi gesprekken met zijn spelers, hij zocht naar de leiders in zijn team die hun werk in de kleedkamer deden. Maakte bewuste keuzes niet gebaseerd op de meest scorende speler in dit team, maar welke dynamiek het beste was om het meest scorende team te maken. Ik kon hem uitdagen door vragen te stellen, zonder dat het moest veranderen, werd hij in uitgedaagd in zijn gedachtes.

Ik ging hem volgen tijdens de wedstrijden live of via een livestream en volgde vooral zijn bewegingen, hoe zijn interactie was met zijn spelers, met de staf en hoe hij de verbinding won maar ook verloor. Welke keuzes maakte hij bewust, dan wel onbewust om dat wat verloren was weer te herstellen.

In zijn acties verloor hij zichzelf met enige regelmaat in discussie met de scheidsrechter. En ook al kon je soms twijfelen aan die beslissingen, hij ging volledig op in zijn eigen actie van dat moment. Dit probleem werd een te groot probleem, mede ook omdat dit over zijn eigen club ging. Vervolgens bleef deze actie nasudderen, en had hij er last van. We weten allemaal dat sport emotie oproept en vanuit die emotie zeggen en doen we dingen die we op een rustig moment totaal anders hadden gedaan. Hij wilde dit in elk geval anders gaan doen!
Door met hem te werken en te leren uit de actie te stappen, er naar nieuwsgierig en open naar te kijken veranderde het perspectief en zijn houding. Veranderde zijn reactie op de scheidsrechter. Wat leverde dit op? Een trainer/coach die nog meer tijd kreeg om zijn creatieve geest los te laten op zijn team, tactische plannen te ontwikkelen. Een trainer/coach die tijdens de wedstrijd ook wanneer de emotie opliep, toch uit de actie kon stappen en het overzicht hield.

Op vrijdag 11 december om 19.30 geef ik een webinar voor trainers en coaches die hierover meer zouden willen weten. Hoe je kunt leren kijken naar daar waar de actie niet plaatsvindt. Opgeven kan via info@ankkampman.nl