Durf jij jouw leiderschap te veranderen? Die vraag kwam bij me op toen ik teksten aan het schrijven was voor mijn 5-daagse training. Dat kwam ook door een artikel wat ik gelezen had in het AD op donderdag 21 januari 2021. Hier werd een onderzoek uitgelicht over leidinggevende waarvan werd gezegd dat 1 op de 3 niet snel een werknemer zouden aannemen die psychische problemen heeft gehad. Het onderzoek, uitgevoerd door Kim Janssens, was met 670 leidinggevenden werkzaam in alle sectoren.

De jaren dat je alleen kon focussen op puur het bedrijf, de resultaten van de vereniging of de zichtbaarheid van je school zijn voorbij. Wanneer jij verantwoordelijk bent voor een team mensen dan is er zoveel meer nu. Weten wie de mens is achter jouw trainers, achter jouw werknemer, achter jouw school. In het artikel kwam terug dat maar liefst 43,5 procent van de Nederlanders minstens een keer in zijn leven een psychische aandoening hebben gehad. De kans is dus vrij groot dat binnen jouw team mensen zitten die tot dit percentage behoren. Wat doe jij dan als leidinggevende? Welke kennis is er nodig om die werknemers binnen je team goed te begeleiden.

Negen van de 10 managers hebben zorgen over werknemers met psychische problemen. Zo weten ze niet hoe ze de werknemer moeten helpen (39%), hoe ze met de werknemer moeten omgaan (19%) en vragen zij zich af wat de mogelijke negatieve invloed is op de werksfeer (40%). Aldus het artikel in het AD.

Dat zijn nogal wat zorgen die bovenop jouw dagelijkse werkzaamheden komen. Wel verantwoordelijk voor de werksfeer, teamdynamiek, resultaten en groei binnen je team maar geen opleiding tot therapeut gedaan neem ik aan. Geef je elke werknemer dan een persoonlijke training? Besteed je dit allemaal uit aan een teambuildingsdag? Natuurlijk allemaal opties die goed zouden kunnen werken, alleen hoe zorg jij ervoor dat je dit tijdig signaleert en voorkom je daarmee uitval voor langere periode.

Je mag jezelf daarom ook afvragen hoe goed ken jij je mensen binnen je team? Weet je hoe het met ze is, welke zaken er een belangrijke rol spelen momenteel in hun leven of ze goed functioneren of dat dit veel beter zou kunnen? Nadat je dit jezelf hebt afgevraagd, bedenk dan eens hoe jij relaties aan gaat op het werk? Welke mensen zoek je op, welke mensen spreek je nauwelijks? Waar komt dat door? Wij mensen hebben een natuurlijke hang naar anderen die gelijk zijn aan ons. Daarbij voelen we ons prettig en komen we praktisch geen ongemakkelijke gevoelens tegen. Toch vinden we juist in relaties met mensen die anders denkend zijn dan onszelf tot andere oplossingen en ideeën. Dat komt omdat we dan juist geprikkeld worden, we krijgen nieuwe inzichten en richtingen om aan te denken.
Dat vraagt alleen wel wat van ons leiderschap, namelijk kijken met een kritische blik naar onszelf. Hoe kwetsbaar durf ik me daarin op te stellen om die relaties aan te gaan. Durf ik hierin mijn leiderschap te veranderen?
Wil jij dat ik mee kijk met je waar de kansen liggen binnen jouw leiderschap? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. ‘Kwetsbaarheid is namelijk geen zwakte – Brené Brown ‘