De masterclass kon zaterdag 28 november doorgaan als offline event en daar was ik enorm blij mee. Zo’n dag is een echt een cadeautje voor mij, ik geniet volop om met een groep te werken en deze dan gedurende de dag mee te nemen en zij mij! Ik hecht enorme waarde aan veiligheid in de groep, bewaak de tijd en creëer zoveel mogelijk momenten waar iedereen kan oefenen.

Deze masterclass ging over gouden vragen stellen, en dat ze eigenlijk niet echt bestaan, of in ieder geval niet van te voren, zoals; een fantastische avond met deze 20 vragen. Of; 50 vragen om je partner helemaal te leren kennen. Door in elk geval te starten met de basishouding D-OEN zet je een basis neer voor de gouden vraag.
Jullie kennen het vast allemaal, de ‘doe als een oen’; open, eerlijk en nieuwsgierig. Maar als we deze woorden lezen, hebben we dan direct dezelfde opvattingen? Of denken we dat we hetzelfde denken.

Dit keer was het voornamelijk bedoeld voor jezelf. Kun je open staan voor gedachtes die langs komen die je mogelijk van jezelf helemaal niet had verwacht? Of oordelen die langskomen waarvan je niet wist dat je ze had. Mag je daar open in zijn? Of stop je ze liever gelijk weer weg. Er eerlijk naar kijken, het eerlijk voelen is dus niet persé leuk of fijn maar kan ook heel verrassend zijn. Echter daar waar het schuurt, helpt je vaak verder op weg. Nieuwsgierigheid helpt je erdoor heen. Want wat als het niet zo is, wat als het nu anders is dan we denken te weten? Dan verandert het perspectief, verandert er een beeld, ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën of misschien wel nieuwe vragen.

En natuurlijk komen er vragen naar mij, hoe het kan dat ik die vragen wel heb? Hoe kom ik eraan? En heb je dan nooit eens een moment dat je de vraag niet weet? En ja hoor, deze momenten heb ik ook. Zo’n moment dat ik denk; maar nu heb ik toch een goede vraag, en het lukt maar niet deze te stellen, en het gesprek gaat maar verder en verder, tot het moment voorbij is. De vraag stellen, die ik zo geweldig vond, niet meer relevant is. Kans gemist zou je zeggen, toch?? Ja, zeker weten! Namelijk de kans dat ik had kunnen luisteren naar die ander, terwijl ik ondertussen teveel bezig was om die ene vraag te willen stellen, heb ik de kans gemist om te luisteren naar wat die ander te zeggen had.

Op 28 januari 2021 vindt deze Masterclass de gouden vragen stellen opnieuw plaats. Mag ik jou daar ontmoeten?