Zoals jullie misschien wel weten doe ik zelf een coachingstraject waarin ik mezelf ontwikkelen als ondernemer. Leuk om te doen, lastig om te doen, frustrerend om te doen maar wanneer er dan weer iets geland is mijn hoofd, vooal blij dat ik weer stappen kan maken. Zo ook deze week, ik was aan het zoeken naar een manier, naar woorden hoe ik onderwijs, bedrijfsleven, kinderopvang en sport met elkaar kon samen brengen. Zwoegen, nadenken, teksten schrijven, maar het niet echt kunnen vinden. Feedback vragen, die feedback ook wel snappen maar nog steeds niet het gevoel  erbij hebben dat het klopt, dat het past bij elkaar en in elkaar.

En van de week na een gesprek waarin ik helemaal ondervraagd werd over wat wil je nu echt?? Viel het kwartje nog een keer, nadat hij al zeker 2x eerder de afgelopen maanden was gevallen. Hoe komt het toch dat ik niet door kan zetten op de insteek die ik wil? Wil ik onderwijs, bedrijfsleven, kinderopvang en sport samen? Nee, ik wil alleen sport en wat er toevallig dan langskomt is vooral dan leuk!

Hoe komt het toch dat ik me steeds laat verleiden? Hoe kan het toch dat ik niet durf te kiezen.
Kiezen is misschien ook wel nee zeggen, of juist ergens vol ja op zeggen. Echter met kiezen ga je verliezen, zo zie ik dat in elk geval. Verliezen betekent overigens niet direct iets vervelends of naars?
Het zorgt er namelijk voor dat wanneer je bereid bent om te verliezen, dat er ruimte ontstaat voor wat anders, of dat het gene waar je voor kiest kan groeien.

Kiezen is dus winnen en verliezen in 1. Ik heb het ook met mijn dochter met enige regelmaat. We noemen het hier win-win. Als wij samen er niet uitkomen en ik ga sterk ga bepalen welke richting het op moet heeft zij het gevoel dat ze grip verliest en controle. Dat geeft haar het gevoel van verliezen vertelde ze laatst. Ze zegt dan ook met enige regelmaat ik verlies altijd van iedereen.
Nu hebben we het omgebogen in win-win. Waarbij zij het gevoel heeft dat ze iets mag inbrengen, wat overigens inhoudt dat ik ook iets aan de kant zet. Tenslotte is het win-win en verlies-verlies. Wat levert het mij op, een dochter wat veel minder strijd levert en echt zoveel minder boos is.
Heerlijk!! Wat levert het haar op, minder frustratie in haar lijf, het gevoel dat ze controle heeft en dat ze ook wint. Want er wordt naar haar geluisterd en ze mag iets bepalen.

Dus ik verlies al mijn gedachtes over bedrijfsleven, onderwijs en opvang en ik win de sport! Ik win dat ik graag trainers  en coaches wil begeleiden in leren kijken naar daar waar de actie niet plaats vindt. Leren kiezen in de sport, betekent soms dat je verlies neemt om de training of wedstrijd erop te winnen. Pick your battles heet het dan ook wel eens.
Deze keuze voor mij levert me op dat ik met enorm veel plezier uit kijk naar de volgende podcast gasten waar ik toptrainers ga ontmoeten in hun sport. Kijken bijvoorbeeld in een turnhal, een training mag bijwonen en de kans krijg te luisteren naar waar zij voor gekozen hebben, wat het ze heeft gebracht en opgeleverd maar ook wat ze hebben verloren.

Misschien herken je dit ook wel die moeite om te kiezen, dan wil ik je graag aanmoedigen om te DOEN. Durf een keuze te maken, bijschaven kan altijd nog onderweg. Pas wanneer je gaat doen weet je wat het je oplevert. Ik hoor graag van je welke keuze jij hebt gemaakt.