Luister dit om als leerkracht
lastige oudergesprekkente voeren.

Het gesprek wat je vanmiddag moet voeren met de ouders van Maartje gaat al de hele ochtend door je hoofd heen. Je hebt het echt wel goed voorbereid en je weet precies wat je wilt zeggen. Toch?
Elke keer twijfel je aan jezelf of het allemaal goed gaat overkomen wat je wilt zeggen. Het is namelijk een schat van een meid, maar de resultaten blijven zo ver achter. Er moet iets aan de hand zijn.
Hoe gaan de ouders van Maartje reageren op deze boodschap en hoe kun jij daar weer op reageren? Je wilt niet in een strijd terecht komen, maar wel zeggen wat er gezegd moet worden.
Herken je dit?
- Pas als het gesprek voorbij is de ouders weer naar huis gaan komen de woorden ineens als vanzelf uit je mond. Je weet anders ook precies wat je moet zeggen, waarom lukt het dan niet als je voor jouw gevoel een lastig oudergesprek moet voeren?
- De rapportgesprekken komen er weer aan. Je bent al van tien minuten naar vijftien minuten gegaan per gesprek. Je wilt de aandacht besteden aan elk kind zonder het af te raffelen. Toch zou je graag eerder het gesprek op een goede manier willen afronden, maar hoe doe je dat zonder het gesprek af te kappen?
- Je ziet op de klok in de klas dat je weer veel te lang hebt staan praten op het schoolplein om alle ouders die ‘even’ wat aan je wilde vragen te woord te staan. Het zou fijn zijn als je wat eerder dit soort gesprekjes kon afronden.
Wat als de gesprekken op het schoolplein of tijdens de tien minuten gesprekken net even wat makkelijker gaan? Het je geen moeite kost om de tijd in de gaten te houden, maar je ook alle nodige informatie boven tafel krijgt. Dat je weet dat je controle hebt in het gesprek maar ook echt in verbinding kunt blijven met de ouders. Uiteindelijk levert je dit allemaal tijdswinst op dat in een schooljaar enorm fijn kan zijn. Reken maar even uit hoeveel tijd je overhoudt als je gesprekken kunt voeren precies zoals jij dit wilt in de tijd die je wilt.
In deze geheime podcastserie vertel ik je in drie afleveringen hoe jij lastige oudergesprekken kunt ombuigen naar gesprekken zoals jij die wilt voeren.