Groepsprogramma: Kies voor jouw leven

Never nooit in een groep

Je voelt het nu al hé? De weerstand tegen een groep. Denk maar niet dat je de enige bent die niet in een groep durft te delen wat je voelt en denkt. Een groep voelt voor jou onveilig en straks kom je een bekende tegen. Nee, een groep is niks voor jou.

Maar denk even na over het volgende;

  • je werkt samen met collega’s = een groep
  • je staat met andere ouders op het schoolplein = een groep
  • je gezin = een groep
  • je familie = een groep
  • je gezellige uitjes met vriendinnen = een groep

Dit zijn allemaal momenten waarin jij jezelf aanpast. Door de vriendinnengroep voel je de druk om mee te gaan, terwijl je liever een avondje thuis wilt blijven. Bij je collega’s duw je je echte gevoelens weg, want dat ga je niet delen op je werk. Ouders op het schoolplein die ook wat denken en wat zullen zij over jou denken?

En dat is exact ook wat jij gaat tegenkomen in dit groepsprogramma waar jij voor wegloopt in het dagelijks leven.

‘Soms moet je doen wat het beste is voor jouw leven en jezelf.
Niet wat het beste is om iedereen het naar zijn zin te maken…’

En weer overkomt het jou

Ooh shit, dát had ik moet zeggen! Het lijkt ineens zo simpel, maar het overkomt jou altijd. Op het moment zelf lijken de woorden maar niet uit je mond te komen. Pas later weet je precies wat je had moeten zeggen.
Hoezo gebeurt dat toch steeds? En nog veel erger. Je hebt ‘ja’ gezegd terwijl je het helemaal niet zo’n leuk plan vindt. Maar je kon toch ook niet anders, iedereen vond het een fantastisch idee. Was je weer de enige die niet mee wilde. Verpest je het voor de rest.

Hoe zou het zijn om;

  • te zeggen wat je wilt zeggen zonder dat jouw gedachten je tegenhouden
  • rust te ervaren in je hoofd ook al ben je in een groep
  • de reacties van andere geen invloed meer heeft op jouw keuze
  • je controle ervaart hoe jij jouw tijd indeelt
  • Voorrang te geven aan je eigen dingen i.p.v. die van iedereen om je heen

Je leven wordt geregeld, maar niet door jou
Als jou dit telkens overkomt, dan heb je een probleem, want dan word je leven geregeld door de groepen en gebeurtenissen in je omgeving. Ik zie het keer op keer gebeuren. Daar waar naar gewezen wordt; de feestjes, de kinderen, sport, het weekendje weg.  Maar dat is niet waar het echte probleem ligt.
Wat jij jezelf vertelt is het volgende: als dit voorbij is komt er weer tijd vrij voor mij.
Maar dat gaat niet gebeuren, want daarna staat er weer wat nieuws klaar waar jij geen ‘nee’ tegen kon zeggen. Het probleem ligt niet aan de groepen en gebeurtenissen, het probleem zit in jou.

Kijk je leven aan
Je wilt veel liever dat de mensen op je werk veranderen, dat je vriendinnen niet elke keer met allemaal plannen komen. Het zou zo fijn zijn als ze jou niet steeds weten te vinden om te vragen of je nog wat tijd over hebt om mee te helpen. En ja, dat zou de meest makkelijke weg zijn. Dat alles en iedereen om jou heen opeens anders gaat doen. Maar als dat kon, was het allang gebeurt. Jij zult kritisch naar je eigen leven moeten kijken, wat ervaar je dan echt? Wat is het wat jij jezelf steeds vertelt waardoor je keer op keer in dezelfde situatie belandt? 
Pas wanneer jij je eigen innerlijke leiderschap oppakt zal het gaan veranderen.

Samen kom je verder
Je weet hoe het gaat in jouw leven, je weet ook wat je liever anders wilt, maar wat jou steeds niet lukt om te veranderen. Misschien wel tijdelijk, maar nooit blijvend.
De verhalen die jij jezelf vertelt kunnen enorm hardnekkig zijn. Je hebt vaak niet meer door wat je daadwerkelijk zegt tegen jezelf. Laat mij met je meekijken, laat mij de vragen stellen die jij nu uit de weggaat. Laat mij je stok achter de deur zijn, want als je het alleen was het toch allang anders geweest.

De groep vrouwen met wie jij gaat samenwerken gaat precies dat in jouw losmaken wat jij ook kent en ervaart in het dagelijks leven. Alleen in deze oefensituatie kan ik je helpen en ondersteunen en ook je laten inzien waar het bij jou ontstaat, zodat jij in jouw leven zelf weer regie hebt. Leef je mooiste leven en vorm je leven zoals jij dat wilt.

Het resultaat na 12 weken samenwerken met de groep en mij;

Z

Je ervaart rust in je hoofd

Z

Je zegt ‘nee’ waar het nodig is

Z

Je maakt de keuzes die jij wilt maken

Z

Je voelt je grens aan en kunt dit ook aangeven

Z

Je hebt tijd voor jezelf

Z

Je hebt controle over wat jij wilt

Ik neem binnen 24 uur contact met je op.

Ook jij kan dat!
Als je denkt; dit kan ik nooit. Wake-up! Dat is zo’n verhaal wat jij jezelf vertelt waardoor je het weer kan uitstellen. Ik noem dat volwassenen verstoppertje spelen. En ja, dit is best een pittig proces, maar je staat er niet alleen voor. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Wat er van je verwacht wordt is een actieve houding, je doorzettingsvermogen en je aanwezigheid, want het gaat niet opeens veranderen door je in te schrijven. Het gaat pas veranderen als je het gaat doen!

Maar wat ga je dan doen?