Kun jij mij wel helpen?

Waarom gebeurt dit dan?’ Ze keek me aan en vond vooral dat ik schuldig was. ‘Elke week gaat het slechter en daarom ben ik hier toch niet?’ ‘Ik weet niet of jij mij wel kan helpen!’ 

Dit is de categorie ‘toverstaf’. Deze vrouw had zo gehoopt dat ik hem zou hebben. Er even mee zou zwaaien en dat alles dan zou verdwijnen. 

1: That’s not me. En 2: Niemand heeft zo’n toverstaf liggen.

Ze stond te springen om het traject te starten, maar bij de 2e sessie was ze er al klaar mee. ‘Het werkt niet, ik stop ermee’. Ze begon haar spullen al te pakken tot dat ik het volgende aan haar vroeg: ‘hoe vaak ben jij nog van plannen te stoppen?’ Hier begon haar hoofd enigszins rood van aan te lopen. ‘Wie kan jou wel helpen dan?’ 

Dat waren de vragen die ik helemaal niet had mogen stellen uiteraard, want het was veel makkelijker om het op mij af te schuiven. ‘Jij zelf maakt de keuze om weg te gaan; dit ken jij, dit is exact wat je altijd doet wanneer het moeilijk wordt.’ ‘Dan doe je het liefst wat er van je gevraagd wordt, in de hoop dat iedereen je aardig blijft vinden, maar echt zeggen hoe je je voelt en waar je last van hebt doe je niet.’ ‘Dit is wat jij in de afgelopen jaren hebt opgebouwd qua gedrag en jij verwacht van mij dat ik het verander’.

Deze zag ze niet aankomen, maar was precies wat ze nodig had. 

Je wilt graag dat ik het voor je verander zodat jij gewoon door kunt leven zoals je altijd hebt gedaan. Maar dat werkt niet, die toverstaf methode bestaat niet. Het is als die afvalreclame. Binnen 10 weken 15 kilo kwijt. Het klinkt fantastisch, te mooi om waar te zijn. En dat is het dus ook, want wat doe je na die 10 weken? Is je hele eetpatroon dan verandert? Denk het niet. En wat krijg je dan? Dat je terugvalt in oud gedrag en je komt waarschijnlijk alles weer aan plus de rest. En dit is hetzelfde als jij iets in je gedrag wilt veranderen. Geloof dan niet in een quick fix. Die is er niet. Maar begin gewoon met 1 ding te gelijk. En al die kleine dingen worden vanzelf 1 groot ding. Wat jij moet doen? Erin geloven dat ook jij lieve vrouw dit kan. 

p.s. zij zag in dat weglopen voor de zoveelste keer haar niet zou helpen. Het was uiteindelijk de beste sessie van het traject. Vanaf dat moment besloot ze hoe moeilijk het ook zou worden, ik blijf!