of ‘hoe-overleef-ik-maanden’ ?

Het lopen met de lampionnen zit er voor dit jaar weer op. Ik zie het als een soort opening van wat er gaat komen aan feestelijke momenten. Het weekend erop volgt altijd de intocht van Sinterklaas. Een feest waar lading op ligt of je het een leuk feest vindt of niet. Mijn moeder vindt Sinterklaas geweldig dus heb ik daar behoorlijk wat van mee gekregen. 😊
De periode breekt ook aan van elkaar uitnodigen en vragen wie wat gaat doen en wanneer?

‘Gaan we Sinterklaas nog vieren met elkaar dit jaar? En waar gaan we dat vieren dan’
‘Wie neemt wat mee, doen we voor iedereen cadeautjes en wat is het budget?’
‘Heb jij al een idee wat je met kerst wilt gaan doen?’
‘Verstuur jij nog kerstkaarten?’
‘Oudjaarsavond doe we dat dit jaar bij ons of bij jullie?’

Heb jij al antwoorden op deze vragen en wat is het wat jij graag wilt doen? 

Misschien denk je al gelijk dat dit niet mogelijk is in jouw situatie. Dat jij niet in jouw familie, schoonfamilie of vriendenkring kan aangeven wat jij zou willen. Tenslotte gaat het al jaren zo, of ben je net nieuw in deze familie. Is er een lastige schoonmoeder of vriendin waar je graag de lieve vrede mee bewaart. Er zijn nog veel meer argumenten te verzinnen die in jouw situatie passen waarschijnlijk. 

Dus laten we daar even kritisch naar kijken….

Wat is het in jouw situatie waarin jij denkt dat je niks tot weinig hebt in te brengen hoe de feestdagen gevierd gaan worden? Heb jij al eens kenbaar gemaakt wat jij wilt? Heb je al eens gezegd hoe jij het zou willen? Heb je überhaupt al van je laten horen? Als dat niet zo is, is dat in elk geval stap 1. (Maar dikke kans dat hier dus iets zit bij jou waarom je dat nog niet gedaan hebt!)

En stel dat jij al meerdere keren hebt aangegeven dat je je niet prettig voelt dat je het anders wilt en er komt geen beweging vanuit de andere kant. Hoe waardevol is het dan dat jij daar bij betrokken bent? Hoe lang blijf jij je aanpassen? 

Vaak begint het opvreten op dat wat er aankomt al dagen van te voren. Je hebt er geen zin in, als je er al aan denkt komt er een zucht en rollen je ogen rond. Dat telt ook allemaal mee als een energie lek. En waarom? Blijkbaar is dat wat jij wilt in elk geval nog steeds niet belangrijk anders had je het al veranderd. Vervolgens zit je daar bij het feest heerlijk NIET jezelf te zijn. Dus vervolgens krijgt de omgeving ook geeneens de beste versie van jou, want jij hebt hier geen zin in.
Je zit het feestje uit, gaat blij naar huis. En je denkt volgend jaar duurt nog zo lang, zien we dan wel weer. Maar zo’n jaar gaat snel hoor. Het is bijna alweer zo ver en heb jij het dit keer wel gekozen voor jezelf? 

Juist met vrienden en familie lijkt het nog lastiger om voor jezelf te kiezen. Je wilt niet egoïst zijn, maar ook niet uitgeput op 1 januari en blij dat die feesten voorbij zijn. Hoe vind je de juiste balans? 

Begin is na te denken over hoe jouw ideale decembermaand eruit zou zien? Met wie wil jij dat vieren en welke dagen wil je voor jezelf houden? Hoe wil je die dagen dan invullen? En vanuit dat vertrekpunt ga je keuzes maken en dit ook daadwerkelijk delen met je omgeving. Zo creëer je een omgeving waarin jij de beste versie bent van jezelf, maar de andere ook de beste versie krijgen. Maak er iets moois van, want dat verdien jij en de ander ook.