Ik denk dat mijn mond net niet openvalt wanneer ze tegen mij zegt; ‘ik ben nogal onder de indruk van jou Ank’. En ze uitlegt waarom dit dan zo is.
Ik moet hier even over nadenken, dit klopt namelijk totaal niet in mijn beeldvorming. Het zit namelijk zo, ik ben onder de indruk van haar. Zij heeft zoveel kennis over sport, zoveel opties en mogelijkheden. Hoe kan dit nu zo zijn?

Ik parkeer mijn verbazing en stem weer af op haar. Tenslotte weet ze al heel goed dat het niks met mij te maken heeft maar alles met haar eigen gedachten en mogelijk angsten. In dit geval gaat het over haar angst om iets te verliezen. Ik luister aandachtig verder naar haar verhaal en toch komt later de verbazing weer bij mij terug.

Wanneer ik de dagen erna terug denk aan dit gesprek, besef ik me opnieuw wat een verschil er kan zijn in wat andere zien en wat je in jezelf ziet.
Als je niet in de gaten hebt dat je iets goed kunt, dan zit je vaak in je talent. Het gaat je gemakkelijk af en wanneer andere je complimenteren hierover wuif je het snel weg. Iets met; dat kan iedereen toch! Maar dat is niet waar, niet iedereen kan wat jij kan. Jij hebt bepaalde talenten, een aanleg ergens voor. Dat kan een fysieke aanleg zijn, maar ook creatief of mentaal.

Stel je eens voor dat je de vraag krijgt; waar ben jij goed in? En dat je niet direct daar een antwoord op weet te geven? Dat is niet zo omdat je dan niet weet waar je goed in bent, maar meer omdat het vanzelfsprekend is voor jou. Het kost je geen moeite en waarschijnlijk amper energie. Juist omdat het zo logisch is voor jou, zie je het niet zo snel als jouw talent.
Als ik nu de vraag stel; wat gaat bij jou als vanzelf? Wat zou je dan zeggen?

In mijn ogen is iedereen een expert ergens in. Het is soms alleen even uitzoeken wat is jouw expertstatus. Een ander ziet dat vaak eerder in jou dan dat je het zelf ziet. Bij mij werkte het zo toen andere heel vaak tegen mij gingen zeggen dat mijn kracht ligt in vragen stellen en dwarsverbanden leggen ben ik het zelf ook meer gaan geloven. Daarvoor was het toch normaal, dat kan iedereen wel.

Dus ben ik nieuwsgierig naar jou, wat is datgene wat jou gemakkelijk af gaat? Waarvan andere onder de indruk zijn? Hoe zou het zijn als je dat wat meer mag gaan geloven en mag gaan doen? Wat zou er dan gebeuren?