vrijdag 3 november van 10.00 tot 16.00
SLIM PLANNEN
EEN SCHOOLJAAR ROND
Een normale dag als juf. Je hebt je lijstje gemaakt met wat je die dag of misschien die week wilt doen. Maar dan…
Na het gesprek kijk je op de klok. Nog dertig minuten, dat moet lukken. “Pling”, een mailtje van je directeur met de vraag of je voor morgen 15.00 uur een excursie wilt kiezen, want anders is het te laat. Gelijk maar even doen voordat je het vergeet.
En als je eigen wekker dan gaat, omdat je de kinderen van de opvang moet halen, is er totaal niets af van wat jij had gewild. Gehaast pak je je spullen en neem je wat mee naar huis. Er is vast een moment vanavond dat je nog even de laptop kunt opstarten.
Klinkt dit bekend in je oren?
Het klinkt als een open deur, maar eigenlijk is een schooljaar bijna al helemaal ingepland. Je weet namelijk wanneer Sinterklaas komt, wanneer je de lampion klaar moet hebben, wanneer de rapportgesprekken zijn. Waarom lukt het je dan niet om een planning te maken die werkt? Ik geef je een aantal tips waar je misschien nog geen rekening mee houdt bij het maken van je planning. Denk aan jouw fte, jouw vrije dagen, de uitjes met je klas, je privé afspraken. Het lijkt misschien logisch, maar je doet het niet altijd. En dan voelt het alsof je bij dat voetbaltoernooi moet zijn, ook al is het je vrije dag. Je zegt weleens een privé afspraak af, omdat je werk nog niet af is. Die balans tussen werk en privé is na de eerste dag van de zomervakantie weg en lijkt pas terug te komen op de eerste dagen van de zomervakantie. Maar dat wil je toch niet meer!
Al enige tijd had ik het gevoel dat mijn to do lijstjes alleen maar langer werden en ik vaak achter de feiten aanliep. Ook dit schooljaar voelde ik het weer gebeuren. Toen kwam ik via instagram de planningsdag van Ank tegen. Ik heb me meteen ingeschreven. Na de planningsdag ging ik met een goede duidelijke tool in handen en veel tips naar huis.
Ank is praktisch en duidelijk. Tijdens de training was alle ruimte voor vragen, maar ook voor het maken van een begin aan de planning. Ik ben heel blij dat deze planningsdag op mijn pad kwam.
Susan van Wijk
Hoe zou het zijn als:
Klaar om je weg te vinden naar een slimme planning voor het schooljaar?
Op vrijdag 3 november krijg je de kans om deel te nemen aan de training ‘Jouw weg naar slim plannen voor het schooljaar’. Een dag waarin je heel praktisch aan de slag gaat met je eigen planning, waar je leert hoe je een planning moet voorbereiden en bovenal waarom die van jou tot op heden nog niet heeft gewerkt.
Wat krijg je tijdens de training ‘Jouw weg naar slim plannen voor het schooljaar’:
Dit gaat trouwens helemaal geweldig werken als je samen met je duo-collega komt. Win-win, zou ik zo zeggen.
Wacht niet tot volgend schooljaar
Op elk moment van het schooljaar kun je deze training doen. Denk niet “dat doe ik volgend schooljaar wel”, want je zult er enorm veel plezier van hebben als je het nu al doet.
Hoe zou het zijn als al je taken en verantwoordelijkheden keurig in je agenda staan, zodat je echt overzicht hebt? Je hoeft niet meer van vakantie naar vakantie te leven, maar kunt elke dag met een duidelijk plan aan de slag. Je weet precies wanneer je je collega’s kunt helpen, en wanneer je voor jezelf moet kiezen. Je begrijpt hoe je met de onverwachte gebeurtenissen op school kunt omgaan, zonder dat ze je overspoelen.
Leraren verzuim specialist Ank Kampman
Als leraren verzuim specialist is het mijn taak om leraren te laten doen waar zij het beste in zijn. Lesgeven en het verschil voor het kind maken. Dat kan alleen als jij op de juiste manier de controle en het overzicht hebt over de taken die je hebt als leerkracht.
Als (startend) leerkracht zie je af en toe door de bomen het bos niet meer en dan lijkt een werkweek soms een oneindige strijd met een to-do lijstje dat toch nooit afkomt… Ik wilde meer overzicht en structuur in mijn agenda brengen en me tevens gaan houden aan de afspraken die ik met mezelf maak.
Ik vond de planningsdag enorm waardevol! De positieve, concrete, no-nonsense aanpak van Ank is een prettige mix van empathie voor de toehoorders maar toch ook altijd zeggen waar het op staat.
Een aantal zaken die ik erg fijn vond op een rijtje:
-het werken in blokken en goed kijken naar de piekmomenten in een schooljaar;
-het maken van een “leuk voor later lijstje” (klaar kán, af is het nooit!);
-kritisch kijken naar jezelf wanneer je vastloopt; waar ben ik mezelf aan het saboteren (met welke gedachten) en hoe kan ik dit bijsturen?
Ik zou het werken met Ank aanraden aan iedere leerkracht die een betere planning en een betere werk/privé balans wil!
Taimo Hollands
Op vrijdag 3 november van 10:00-16:00 kun je deze tijd investeren om een planning te maken die voor je gaat werken.:
Jouw investering voor deze planningsdag is €120
Een planning dat niet blijft bij een planning maar waar gelijk ook de acties in staan die je te doen hebt. Weet je wat daar de voordelen van gaan zijn?