Slim plannen een schooljaar rond

vrijdag 3 november van 10.00 tot 16.00

Een normale dag als juf. Je hebt je lijstje gemaakt met wat je die dag of misschien die week wilt doen. Maar dan… Op het moment dat je wilt beginnen aan het uitschrijven van de weektaak, klopt er een ouder aan. “Heb je even?” is de vraag. Natuurlijk, want je bent juf, dus je hebt altijd even.
Na het gesprek kijk je op de klok. Nog dertig minuten, dat moet lukken. “Pling”, een mailtje van je directeur met de vraag of je voor morgen 15.00 uur een excursie wilt kiezen, want anders is het te laat. Gelijk maar even doen voordat je het vergeet.

En als je eigen wekker dan gaat, omdat je de kinderen van de opvang moet halen, is er totaal niets af van wat jij had gewild. Gehaast pak je je spullen en neem je wat mee naar huis. Er is vast een moment vanavond dat je nog even de laptop kunt opstarten.

 Klinkt dit bekend in je oren?

Stel je voor dat je planning je rust en overzicht geeft, in plaats van het continue gevoel van “weer niet gelukt”. Je zou blindelings op jezelf kunnen vertrouwen en het gevoel hebben dat je werk klaar is voor de dag, zelfs als het schooljaar nog niet af is.

Het klinkt als een open deur, maar eigenlijk is een schooljaar bijna al helemaal ingepland. Je weet namelijk wanneer Sinterklaas komt, wanneer je de lampion klaar moet hebben, wanneer de rapportgesprekken zijn. Waarom lukt het je dan niet om een planning te maken die werkt? Ik geef je een aantal tips waar je misschien nog geen rekening mee houdt bij het maken van je planning. Denk aan jouw fte, jouw vrije dagen, de uitjes met je klas, je privé afspraken. Het lijkt misschien logisch, maar je doet het niet altijd. En dan voelt het alsof je bij dat voetbaltoernooi moet zijn, ook al is het je vrije dag. Je zegt weleens een privé afspraak af, omdat je werk nog niet af is. Die balans tussen werk en privé is na de eerste dag van de zomervakantie weg en lijkt pas terug te komen op de eerste dagen van de zomervakantie. Maar dat wil je toch niet meer!

Al enige tijd had ik het gevoel dat mijn to do lijstjes alleen maar langer werden en ik vaak achter de feiten aanliep. Ook dit schooljaar voelde ik het weer gebeuren. Toen kwam ik via instagram de planningsdag van Ank tegen. Ik heb me meteen ingeschreven. Na de planningsdag ging ik met een goede duidelijke tool in handen en veel tips naar huis. 
Ank is praktisch en duidelijk. Tijdens de training was alle ruimte voor vragen, maar ook voor het maken van een begin aan de planning. Ik ben heel blij dat deze planningsdag op mijn pad kwam. 

Susan van Wijk

Hoe zou het voor je zijn als: 

Je precies weet wat elke week moet gebeuren en hoeveel tijd je over hebt om andere collega’s eventueel te helpen, zodat je met een gerust gevoel elke dag naar huis gaat.

Je in het weekend of op je vrije dag echt kunt ontspannen, omdat je weet dat die ruimte er is. Een schooljaar is nooit af, maar je weet wel hoe je het werk klaar krijgt elke dag.

Er een planning is die je ondersteunt en helpt, in plaats van je het gevoel geeft alsof je te weinig doet. Hierdoor weet je ook een duidelijk verschil te maken in wat af moet en wat ook later nog kan.

Je een duidelijke balans hebt tussen privé en werk, zodat je twee keer in de week kunt sporten en ook nog tijd hebt om samen die film te kijken op de bank. Dit geeft de ontspanning die je ook nodig hebt.

Je precies weet waar de knelpunten in een schooljaar zijn en hoe je ermee moet omgaan. Dit zorgt ervoor dat je even extra gas kunt geven wanneer dat nodig is en ook gas kunt terugnemen zodat je nog steeds de controle houdt.

Klaar om je weg te vinden naar een slimme planning voor het schooljaar?

Op vrijdag 3 november krijg je de kans om deel te nemen aan de training ‘Jouw weg naar slim plannen voor het schooljaar’. Een dag waarin je heel praktisch aan de slag gaat met je eigen planning, waar je leert hoe je een planning moet voorbereiden en bovenal waarom die van jou tot op heden nog niet heeft gewerkt.

Wat krijg je tijdens de training ‘Jouw weg naar slim plannen voor het schooljaar’:

A

Een volledige planning die ook echt werkt voor jou, zodat je vol vertrouwen het schooljaar in kunt gaan.

A

Al je to-do-lijstjes verdwijnen in de planning, zodat je nooit meer het gevoel hebt dat het werk weer niet af is.

A

Je ziet precies waar de pieken zitten in een schooljaar voor jou en je leert hoe je daarmee kunt omgaan, zodat je altijd controle hebt over je eigen keuzes.

A

Je gemaakte uren zijn overzichtelijk, zodat je weet hoe je de balans tussen privé en werk goed kunt houden. Dit gaat je enorm veel rust geven

A

Begeleiding van een ervaren specialist, waarbij je leert waar je op moet letten om jouw planning goed te laten werken en er vooral heel veel profijt van te hebben.

A

Wat je nodig hebt voor deze dag is het schoolplan, je agenda, een jaarplanner, de planning van je school en de stichting. Dit mag je digitaal of op papier doen, wat voor jou het beste werkt.

Dit gaat trouwens helemaal geweldig werken als je samen met je duo-collega komt. Win-win, zou ik zo zeggen.

Wacht niet tot volgend schooljaar

Op elk moment van het schooljaar kun je deze training doen. Denk niet “dat doe ik volgend schooljaar wel”, want je zult er enorm veel plezier van hebben als je het nu al doet. 

Hoe zou het zijn als al je taken en verantwoordelijkheden keurig in je agenda staan, zodat je echt overzicht hebt? Je hoeft niet meer van vakantie naar vakantie te leven, maar kunt elke dag met een duidelijk plan aan de slag. Je weet precies wanneer je je collega’s kunt helpen, en wanneer je voor jezelf moet kiezen. Je begrijpt hoe je met de onverwachte gebeurtenissen op school kunt omgaan, zonder dat ze je overspoelen.

Leraren verzuim specialist Ank Kampman 

Zo’n planning maken die echt werkt voor leerkrachten kan ik als geen ander. Juist omdat ik je leer het jouw planning te laten zijn. Door mijn jarenlange ervaring als leerkracht weet ik precies waar het mis gaat in een schooljaar, maar ook waar de kansen liggen. Ik weet hoe het werkt!

Als leraren verzuim specialist is het mijn taak om leraren te laten doen waar zij het beste in zijn. Lesgeven en het verschil voor het kind maken. Dat kan alleen als jij op de juiste manier de controle en het overzicht hebt over de taken die je hebt als leerkracht.

 

Als (startend) leerkracht zie je af en toe door de bomen het bos niet meer en dan lijkt een werkweek soms een oneindige strijd met een to-do lijstje dat toch nooit afkomt… Ik wilde meer overzicht en structuur in mijn agenda brengen en me tevens gaan houden aan de afspraken die ik met mezelf maak.

Ik vond de planningsdag enorm waardevol! De positieve, concrete, no-nonsense aanpak van Ank is een prettige mix van empathie voor de toehoorders maar toch ook altijd zeggen waar het op staat.

Een aantal zaken die ik erg fijn vond op een rijtje:

-het werken in blokken en goed kijken naar de piekmomenten in een schooljaar;
-het maken van een “leuk voor later lijstje” (klaar kán, af is het nooit!);
-kritisch kijken naar jezelf wanneer je vastloopt; waar ben ik mezelf aan het saboteren (met welke gedachten) en hoe kan ik dit bijsturen?

 Ik zou het werken met Ank aanraden aan iedere leerkracht die een betere planning en een betere werk/privé balans wil!

Taimo Hollands

Op vrijdag 3 november van 10:00-16:00 kun je deze tijd investeren om een planning te maken die voor je gaat werken.

Jouw investering voor deze planningsdag is €120 

Een planning dat niet blijft bij een planning maar waar gelijk ook de acties in staan die je te doen hebt. Weet je wat daar de voordelen van gaan zijn?

A

Rust in je hoofd omdat je weet wat er in elke week moet gebeuren.

A

Je kunt ‘nee’ zeggen, omdat in je agenda precies staat hoeveel tijd je die dag hebt om nog extra dingen te doen als je collega daar om vraagt.

A

Er zijn geen lijstjes meer van ‘things to do’

A

Er is overzicht in de uren die je maakt en op deze manier heb je een deel van de werkdruk onder controle.

A

Als je vrij bent voel je je ook echt vrij, geen onnodige gedachten meer over school.