Waarom heb ik de stap gezet om naar Ank te gaan? Al enige tijd had ik het gevoel dat ik rondjes over een rotonde reed. Ik nam geen afslag, ik wist niet wat ik wilde doen, waar word ik nou echt blij van en hoe ga ik dat doen. Ik vond alles eigenlijk “wel leuk “ ik stond altijd aan, klaar om iets voor een ander te doen. Nu besef ik dat ik dat deed omdat als ik met een ander bezig was ik niet aan mezelf hoefde te denken. Mijn “spoor” werd elke keer dieper, ik werkte keihard om ergens te komen maar kwam niet aan. Er ontstond een overtuiging in mij dat ik het niet zou kunnen en dat ik maar gewoon zo door zou moeten gaan. Tegelijkertijd wist ik ook, het kan wel anders en het zit echt wel in mij.

Ik kende Ank al omdat ik een cursus bij haar had gevolgd. Tijdens de cursus ontstonden er al een gevoel van;  ik ga hier terug komen, er is iets in mij wat aandacht nodig heeft. En ik leerde Ank kennen als iemand waar ik mij veilig bij voelde en op mijn gemak. Die dingen zijn belangrijk voor mij wil ik me echt open en kwetsbaar kunnen opstellen.

Mijn gesprekken bij Ank waren fijn en niet fijn tegelijk. We gingen immers met elkaar bekijken waar het vandaan komt dat ik me voel zoals ik me voel. Het was altijd verhelderend, de laagjes die ik over mijn gevoel en over mijzelf had gelegd gingen er elke keer een beetje meer af. En kwam ik een stukje dichter bij mezelf. Ik kreeg inzichten over mijn systeem en daarmee bedoel ik dat ik heel lang heel goed was om te pijnlijke punten te vermijden of te compenseren.  Tijdens de sessies had ik momenten dat ik niet wist waar ik het moest zoeken en dan was er vaak een vraag die me net dat zetje gaf om juist wel naar dat gevoelige punt te gaan. En dan ging het stromen in mijn lijf en het voelde als een enorme verlichting. Ank kan op zo’n fijne manier zo open en eerlijk de vinger op de zere plek liggen. Ik merk wel dat ik het lastig vind om te beschrijven wat er met me gebeurt tijdens een sessie. Het valt voor mij ook niet goed met woorden uit te leggen omdat ik het vooral voel.

In het begin was het best lastig. Tijdens de sessies voelde ik heel duidelijk waar het schuurde en hoe ik daar mee om kon gaan. Maar eenmaal thuis dacht ik nog steeds hoe dan en nu moet ik toch dit en dat… Ik besefte me niet dat ik zo goed was in mijn systeem dat het heel lastig was om het echt te erkennen en te herkennen. Ik wilde het zo graag anders dat ik nog steeds hard aan het werk was. Ik probeerde iedereen en vooral mezelf te overtuigen. Ik wilde het snel even knallen want daar ben ik goed in. Tot Ank me hier op wees ik herkende in eerste instantie niet wat er gebeurde. Neem de tijd te voelen he wat gebeurt hier nou eigenlijk? Wat doet dat met mij? De gevoelens die langs komen mogen er zijn maar ze nemen me niet meer helemaal over, het legt me niet meer lam. En het is echt niet zo dan ik me nu elke dag “On top off the world “ voel. Maar ik kijk veel meer om me heen, zie meer en voel me veilig. Steeds meer durf ik op mijn gevoel te vertrouwen.  En soms ook even helemaal niet dan schuurt het flink en voelt het zo naar. Maar ik vind het nu minder erg, het mag er zijn en het brengt me ergens. Waar weet ik nog niet maar ik heb veel minder een einddoel nodig om bij mezelf te blijven. Ik doe het voor mezelf.

Krista Snel

In de masterclass van Ank heb ik geleerd om te kijken naar ‘wat als het anders is dan ik denk’. Ik heb geleerd mijn 1e gedachte opzij te zetten en echt op onderzoek uit te gaan naar de gevoelens van een ander. Door het stellen van de juiste vragen, kom ik op hele andere gesprekken dan ik vooraf had bedacht. De gesprekken na deze masterclass hebben meer diepgang en emotie.

Tijdens de masterclass nam Ank echt de tijd voor ons om aan te geven waar het mis ging. Haar kracht is te herkennen waar we vast liepen en gaf subtiele tips en trucs, die we direct kon toepassen in de oefeningen. Hierdoor sloot ik de dag af met een gevoel van groei en hernieuwde energie.

Deze techniek kan ik 1 op 1 toepassen in mijn privé leven en in mijn bedrijf. Ik ga nu meer relaxed een gesprek in, waardoor ik echt luister en meer in verbinding kom met mijn gesprekspartner.

Als jij ook wilt leren om meer in verbinding te komen met je gesprekspartner, dan is de masterclass van Ank een echte aanrader.

Sayen Runge

‘Zorg dat je blijft roeien degenen die voor, naast of achter je boot gaat hangen, zullen je afremmen. Het is oké als ze naast je komen zitten, maar waak ervoor dat je niet zinkt!!’

Het jaar was nog maar net begonnen en na veel buikpijn en een acute operatie werd de diagnose darmkanker gesteld. Een periode van bestraling, chemotherapie en meerdere operaties zouden volgen. Mijn actieve leven veranderde plotsklaps en niet alleen lichamelijk ook geestelijk deed dit veel met mij! Ik kwam bij Ank terecht met als doel: ‘Zorgen dat ik alles goed zou verwerken’. Maar hoe doe je dat? Er is verdriet, veel vragen, onrust voor de volgende operatie en de toekomst. Is er voor mij nog wel een leven op aarde? Uiteraard kan Ank hier geen antwoord op geven, maar voor mij voelde het vertrouwd en fijn om dit soort vragen te delen en te uiten. De sessies bij haar gaven mij overzicht, vertrouwen, rust en kracht. De vertaalslag die Ank maakte naar mijn sport: ‘Roeien’, heeft mij veel inzicht en kracht gegeven (mijn passie). ‘Zorg dat je blijft roeien’ en in gedachten zit ik met mijn team in de boot en roeien we de geweldigste wedstrijd van het jaar: de HT (de race van Harlingen naar Terschelling). Zorg dat je koers houdt (einddoel: beter worden!), snelheid (neem het verdriet van anderen niet op je schouders, anders wordt het ballast en zullen ze je vertragen) en leef in het nu (geniet waar het kan i.p.v. had ik maar…..). Op de momenten dat ik mijn koers verloor en mijn boot zou gaan zinken, was Ank er met haar vertrouwen, luisterend oor en manier van vragen stellen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar Ank kan je in beweging zetten en daar ben ik haar tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor.

Ingrid Lebbink

Ik ging geheel zonder verwachtingen naar de Masterclass. Een dag geheel verzorgd door Ank, dat moest goedkomen wist ik al
van tevoren. En dat bleek ook zo te zijn. Een ontspannen sfeer bij binnenkomst.
Ik voelde mij ook meteen op m’n gemak bij de andere deelnemers.  Knap hoe ze een groep zo weet te binden. Ik vond het heel fijn om ook lekker veel te oefenen. Ank is van het doen. En dat wisselde zij heel fijn af met luisteren naar de theorie.
Die overigens in een heel mooi verhaal gegoten was en to the point.

Ik heb ontzettend veel opgestoken van deze dag. We hebben mooie gesprekken
gehad met elkaar. Goede tools meegekregen voor mijn praktijk en de
vragen die ik stel aan mijn cliënten.
Kortom ik kijk uit naar deel 2.

Jonneke van Maanen

Op de gouden vraag of je de masterclass ‘gouden vragen stellen’ bij Ank moet volgen is maar een simpel antwoord mogelijk: ‘DOEN’!

Ank en ik zijn min of meer toevallig op elkaars pad terecht gekomen en er was duidelijk een klik. Ank vertrouwde ik meteen. Door haar manier van vragen stellen, maar ook door zichzelf kwetsbaar en open op te stellen. 

In mijn werk draait alles erom de zogenaamde vraag achter de vraag ofwel ‘het echte probleem’ te achterhalen. Als ‘eigen baas’ help ik organisaties en verenigingen om te werken vanuit wat hen echt  drijft en vanuit de talenten de ze al bezitten. Om de mensen die daar werkzaam of lid zijn echt te helpen is het nodig om goed door te kunnen vragen.

Hoewel ik dacht dat ik best goed was in vragen stellen dacht ik ook dat dit altijd beter kon en aangezien ik Ank heb leren kennen als de koningin van het vragen stellen heb ik na een korte twijfel meegedaan aan de masterclass.

De masterclass is voor iedereen, ook voor hen die denken al goed vragen te kunnen stellen een aanrader.

Hoewel de groepssamenstelling erg divers was zorgde Ank direct voor een veilig gevoel. Dat deed ze door haar kennis en door simpelweg haarzelf te zijn. Dat merkte je onder andere door de ontspannen sfeer, maar ook door de kwetsbare antwoorden van de deelnemers.

Dat een gesprek niet altijd even makkelijk is werd ook tijdens deze dag meer dan duidelijk. Door verschillende methodieken te gebruiken werd ik echter maximaal aan het denken gezet en heb ik ontzettend veel geleerd.

Wat mij betreft zou de workshop nog een heel klein beetje beter kunnen door alleen te richten op de vragen die je wél moet stellen, maar dan praten we over een 9 ipv nu een dikke 8,5!

Het mooiste moment werd wat mij betreft voor het laatst bewaard. Ank durfde het aan om zelf als vragensteller iemand te bevragen voor de hele groep. Wat volgde was een stille zaal die dankzij haar manier van gouden vragen stellen een echte masterclass ontving.

Wil je persoonlijk van me horen of en waarom deze workshop ook voor jou een aanrader is? Bel me gerust. 06-12718703

Groet,

Job van Eunen

Begeleiding krijgen van Ank was voor mij de beste stap die ik ooit heb durven zetten. Jarenlang had ik wel ergens een vermoeden dat er iets moest zijn in mijn leven waardoor ik niet kon leven zoals ik dat zelf wou. In mei 2019 ben ik voor het eerst in contact gekomen met haar. Vanaf het eerste telefoon gesprek voelde het zo vertrouwd en ik hoefde in principe niks uit te leggen. Het was voor mij zo bijzonder hoe iemand antwoorden wist waar ik zelf nooit over had nagedacht. De gesprekken die we erna hadden met elkaar waren voor mij heel waardevol. Ik heb een heel proces doorlopen ik, maar ervaarde dat ik niet alleen was in mijn proces. Ank liep echt met mij mee. Ik blijf het gewoon bijzonder vinden hoe iemand zo gedreven is in haar werk. De weg die ik heb bewandeld had ik met niemand anders willen doorlopen. Ank heeft mij echt in alles begeleid. Inderdaad begeleid, want het is zelf hard werken. Hard werken aan je eigen proces. Maar ook daar stond ik niet alleen in.

De omkeer in mijn leven is in oktober 2019 geweest. Dankzij een zeer intense sessie en de veiligheid die Ank mij kon bieden ben ik tot de kern van alles gekomen. Dit had ik alleen maar kunnen doen als het vertrouwen en de veiligheid gewaarborgd kunnen worden. Ank kon en kan mij dit bieden. Ook in de periode erna heb ik heel veel steun ervaren. De begeleiding was nog niet klaar.

Ik was op een punt aangekomen dat ik zelf verder kon in mijn eigen proces. Nu was het tijd dat ook mijn kinderen dezelfde begeleiding mochten krijgen.

Zeer dankbaar ben ik Ank voor wat ze voor ons gezin heeft betekend. Nu is alles zoveel anders dan voor 2019. In ons gezin is balans, openheid en rust. Er is weer een gezinssysteem wat werkt. Iedereen mag in het systeem zijn wie diegene is. We lopen niet meer op ons tandvlees, maar we leven. En nee, het is niet leuk om geconfronteerd te worden met je eigen verdriet of oude pijn. Maar doordat Ank vertrouwen bleef houden in het proces, bleef ik ook hoop houden. Het is eigenlijk ook niet echt te beschrijven wat voor impact dit heeft gehad op ons leven. Niet alleen op mijn leven, maar ook dat van mijn hele gezin. Want ook dat bleef Ank in de gaten houden. Het is echt heel lastig om uit te leggen hoe dankbaar ik ben dat ik Ank heb leren kennen en wat zij betekent voor ons gezin.

Willeke Romkes

In 2016 maakte ik kennis met Ank kampman als professional tijdens de scholing Cref basiskennis en in 2017 kreeg dit vervolg tijdens de Cref onderwijzer. Tijdens de scholing werden wegen geopend die voor mij een tijd onbewust afgesloten waren. Professioneel ging ik er mee aan de slag en gaf het mij veel nieuwe inzichten. Privé merkte ik dat de wegen nog niet geheel geopend waren. Alarmbellen en mijn eigen handelen (keuzes) hierop volgend begon mij in de weg te zitten, liep tegen verwachtingen aan, grenzen duidelijk maken voor mijzelf bleef ingewikkeld, ik bleef in oude patronen hangen en er was veel onrust in mijn hoofd. Privé was er inmiddels ook veel voor mij  veranderd en het was tijd om door te pakken, tijd om toe te geven aan de woorden in mijn hoofd ‘ik wil het anders’, terug naar mijn eigen basisveiligheid. In 2019 heb ik contact gezocht met Ank voor een persoonlijk traject. Middels gesprekken, opdrachten met het paard en EMDR, heeft veel weer betekenis gekregen, waarom handel ik zoals ik doe, waar loop ik tegen aan en hoe kan ik het anders doen. Wat heb IK nodig?
Er is meer rust ontstaan, trauma’s hebben een plek gekregen, ik ben bewuster van mijn eigen handelen, waardoor ik nu meer in staat ben om andere keuzes te maken. De basisveiligheid en vertrouwen in mijzelf is weer aanwezig.

Ik kan niet anders dan Ank Kampman aanbevelen voor iedereen die het gevoel heeft vast te lopen, het anders te willen en voor zichzelf wil gaan!

Maurien Groenink

Ik probeerde al een tijdje alle ballen in de lucht te houden.
Een bal voor mijn werk. Dan nog een bal voor mijn man en ons gezin. Ook nog een bal voor, dochter van, en een bal voor (schoon)zus/dochter. Een bal voor vrienden en vriendinnen. Etc.
Tja en waar in dit verhaal was er nu eens een heel klein balletje voor mijzelf?
Hoezo een bal voor mijzelf?  Alles loopt, alles gaat z’n gangetje zolang ik al die ballen maar in de lucht houdt. En bovendien kan daar niet nog eentje bij…

Totdat ik ging merken dat ik het misschien wel niet vol ging houden. Al die ballen werden steeds zwaarder. Er moest toch een manier zijn om meer balans te vinden.
Toen kwam Ank op mijn pad, doodeng vond ik het. Want door haar te bellen deed ik voor het eerst iets voor mijzelf! Maar wat ging mij dat brengen? zal ik alles aan durven gaan?
Samen met Ank kreeg ik nieuwe inzichten in bepaalde patronen en waarom ik dingen doe zoals ik ze doe. Dat er geen goed of fout is, soms zijn de dingen zoals ze zijn en dat goed is goed genoeg. Minder (ver)oordelen, ook naar mijzelf. En als ik aan Ank denk, dan denk ik aan “opruimen”
En dan in de zin van oud zeer, oude patronen, oude verwachtingen, oude ervaringen opnieuw bekijken, aan gaan en vervolgens een plekje geven. Niet weg doen want het hoort bij mij maar omarmen en sterker verder gaan!

Lisette de Boer

“Ik heb antwoorden gekregen op vragen die ik nog niet had”

 

Wat heeft mijn verleden, dat van mijn moeder en dat van mijn oma voor invloed op wie ik nu ben en hoe ik handel zoals ik handel?

Dat was de vraag waarmee ik de praktijk van Ank in stapte. Hier heb ik antwoorden op gekregen dmv allerlei verschillende werkvormen. En stuk voor stuk wierpen deze z’n vruchten af. Door te praten, na te denken, vragen te stellen, emdr, familieopstelling en zelfs ‘werken’ met één van de paarden, ben ik gekomen waar ik nu ben! Ik heb zoveel geleerd over mijzelf en waarom ik dingen doe of heb gedaan, zoals ik ze doe. Bepaalde dingen waar ik niet blij van werd, heb ik achter me gelaten, heb ik veranderd of uitgesproken. Tijdens dit hele proces zijn er ook andere vragen naar boven gekomen en ook daar heb ik m’n antwoorden op gekregen. Alhoewel…, ik heb ze eerder zelf gevonden. Ank laat je zelf denken, zij reikt dingen aan, maar je doet het zelf. En dat geeft een goed en fijn gevoel.

Ik kan zeggen dat Ank mij enorm goed heeft geholpen met een flink aantal stappen die ik het afgelopen jaar heb gemaakt. En ik ben daar zó blij mee!

Alexandra Winter

Nu ik weet waar een aantal dingen vandaan komen, kan ik mijn gevoel en gedrag beter herkennen. 

Zo mooi hoe je gevoel en lichaam aangeeft, dat je verder van je eigen ik verwijderd raakt.

Ik heb ook veel gehad aan de sessies met het paard en de hond. Zij waren echt een spiegel voor mij. Het was confronterend en verdrietig. Maar ook heel verhelderend, bijzonder en mooi! Kortom, ik wens deze ervaringen iedereen toe. Het heeft mij leven verrijkt en ik sta nu dichter bij mijn eigen ‘ik’… zijn wie ik wil zijn! En niet wat een ander van mij wil zien. Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan, maar ik voel mij nu veel sterker en heb echt een sprong gemaakt in mijn basisvertrouwen. Ank heeft mij op een hele fijne, vertrouwelijke en professionele manier begeleid. En niet te vergeten de hond Rav, hij voelde voor mij echt als een maatje.

Marlies Plender

Hi,

 Mijn naam is Anita van Drie. Ik ben 39 jaar jong en heb een enorme passie voor paarden.

Samen met mijn man Jan en ons zoontje Luca vormen wij een gezin.

Jan en ik delen dezelfde passie, daaruit is ons bedrijf ontstaan. Werken met paarden.

Toen de paarden anders op mij begonnen te reageren vond ik dat raar en begreep ik dat niet. Ik werd op een gegeven moment echt zelf bang voor de paarden en durfde op het laatste niet meer te rijden op ze.

Achteraf luisterde ik al jaren niet meer naar wat me lichaam mij alsmaar vertelde…altijd hard voor een ander lopen en pleasen. Mijzelf weg cijferen.

Ik kon al tijden niet meer genieten van de dingen in het leven en gaf mijzelf elke keer weer een schop onder me kont. En door gaan! Niet klagen maar dragen!

Toen kwam er een dag dat ik me niet eens meer kon aankleden, niet auto meer kon rijden, niet meer in een supermarkt kon lopen of muziek kon luisteren. Alleen maar paniek! Alles kwam zo hard binnen aan geluiden of licht was te scherp voor mijn ogen.

Bij de huisarts werd ik doorverwezen naar de psycholoog.

Advies traumaverwerking.

Na wat zoektochten op het internet en vragen aan mensen om mij heen, kreeg ik vaak de naam Ank Kampman. Ook op internet kwam ik haar website tegen en dacht laat ik eens een mail sturen.

S avonds ging mijn telefoon en daar aan de andere kant van de lijn was Ank.

Ze nam de tijd voor mij en het voelde gelijk al vertrouwd. Er kwam een vrijblijvend kennismakings gesprek.

Ik merkte gelijk al op dat Ank wist waar ze het over had, ergens had ik daar angst voor want ik moest met mijn trauma’s gaan dealen. De sessies met haar therapie paarden waren echte eyeopeners. Door het spiegelen zag ik ineens wat mijn eigen paarden al tijden zeiden tegen mij.

Ank gaf mij op de juiste manier therapie en kreeg het leed uit me wat een ander niet lukte.

Ik ben zo blij dat Ank op mijn pad is gekomen. Door haar leerde ik weer voelen, verlangens uitspreken en veel meer! Met behulp van EMDR zijn de scherpe randen van mijn trauma’s niet scherp meer. Ik kan weer genieten! Paardrijden gaat weer elke keer beter en beter. Ik volg me gevoel en weet mijn grenzen weer aan te geven en wat vooral belangrijk is! Dat ik het weer ben gaan doen! Ik ben het waard!

Bedankt Ank!

 

Anita van Drie