Voorjaarsvakantie check-up

Dit is de vaste dinsdag-inspiratie-mail waarin je mijn ervaringen kan terug lezen over de begeleiding van leerkrachten en over mijn eigen leven. Delen wordt meer.

Hoe gaat het met je?

En niet gelijk dat antwoord: “nou goeeeeeeed, beetje druk wel, maar dat gaat ook wel weer voorbij. En jij?”

Ik hoop uiteraard dat het goed met je gaat. Laat ik dat voorop stellen. Alleen wacht gewoon even dertig seconden langer, laat de vraag op je inwerken. Hoe gaat het met je?
Die vraag is veel te breed dat weet ik ook, want wat bedoel ik nou eigenlijk? Op je werk met jou als persoon of wat?
Dus als je deze vraag nou de volgende keer krijgt en je wil er serieus een antwoord op geven, vraag dan of de ander de vraag specifieker wil maken, dat betekent het natuurlijk ook voor mij nu:

Hoe is het met jou als leerkracht, want deze dinsdaginspiratie mail heet natuurlijk niet voor niks een voorjaars check-up.
Je zou misschien zeggen dat rond december het een logischere tijd is om te evalueren, maar feitelijk is dat de voorjaarsvakantie omdat dan de eerste rapport periode voorbij is. Je de gesprekken hebt gehad met ouders, dan wel moeilijk of fijn en alle plannen zo’n beetje af moeten zijn. Het is het moment om te checken hoe sta ik er na al deze drukte eigenlijk zelf voor?

Heb ik het gevoel dat ik het nog onder controle heb? Voel ik me vrij in het werk of voel ik me opgesloten en in een modus van moeten en achter de feiten aanlopen. Doe ik glimlachen en zeggen dat het wel goed komt, maar vraag ik mezelf constant af; wanneer val ik door de mand?

Wat heeft de afgelopen periode goed gewerkt? Waar voel ik me tevreden over en wat ging lekker? Ook dat is belangrijk, want er zijn altijd succesmomenten. En weet je. Je vergeet heel vaak wat bijna vanzelf ging. Wat nul moeite heeft gekost omdat je dan in je talent zit. Wist je dat?

Als je hierop antwoord hebt gegeven is het nog vele malen belangrijker misschien wel. Hoe ben ik van plan na de voorjaarsvakantie verder te gaan?
Wat is zeer noodzakelijk om te veranderen en wat heb je daarvoor nodig. Maak je stappen klein en concreet, want dan gaat het werken. Groot en vaag zorgt voor nul verandering.

Als je al vakantie hebt, maak er wat moois van en anders nog lekker een weekje werken. Zet hem op!

Ps. als je denkt dat je wel wat hulp kan gebruiken dan heb ik 15 februari van 09.00 tot 11.00 een interessante online workshop voor jou: Klik hier dan.